Apple gör rekordvinster pga. enormt utnyttjande av fattiga människor

Apples börsvärde har nått hisnande nivåer. Företaget bakom succéer som Macbook, Iphone och Ipod har stigit med 388 procent på Nasdaq-börsen under de senaste fem åren, men gått ned en del sista tiden.
Bolaget har under de senaste månaderna också fortsatt att överraska marknaden med ökad försäljning och vinst, vilket öppnat för utdelning till ägarna.
De senaste tretton kvartalen har Apple slagit sina egna prognoser, både för försäljning och för vinst per aktie. Dagens Industri). Försäljningen första kvartalet 2012 landade på 39,2 miljarder dollar. Analytikernas snittprognos låg på 36,9 miljarder dollar och Apple själva trodde på 32,5 miljarder dollar. Apples vinstprognos för det första kvartalet 2012 var 9,30 dollar. Resultatet blev nästan 50 procent bättre: 13,87 dollar per aktie. På två år har vinsten ökat från 3,33 dollar per aktie till senast 12,30 dollar per aktie.
Steve Jobs har utan tvekan höjts till skyarna över världen.

Arbetare runtom i världen arbetar ihop Apples vinster.
Men i ekonomtidningarna och massmedia nämns sällan att Apple inte själva tillverkar IPhones och att en stor del av vinsten. Tillverkningen av komponenter utförs av 8 bolag (Toshiba, Samsung, Bradcom, Numonyx,Murata, Dialog Semoconductor, Infineon, Cirrus Logic) i fyra länder. Sedan transporteras dessa komponenter till Kina där de sätts ihop av uselt betalda kinesiska arbetare, i Foxconn fabrik i Shenzen, som arbetar under mycket dåliga arbetsförhållanden. Dessa arbetare fick 2009 83 cent (5 kr) i timmen, vilket motsvarar 3,6 % av den totala tillverkningskostnaden för iPhone. Den totala vinstmarginalen för Apple 2009 var mycket hög, 64 %. Hela 22 % av Apples vinstmarginal på iPhones kommer från utsugtningen av arbetare i Kina.(Yuqing Xing & Neal Detert. How the iPhone Widens the US Trade Deficit with the People’s Republic of China. ADBI Working paper. Asian Development Bank Institute).
På liknande sätt kommer en stor del av vinsterna för multinationella företag från en enorm utsugning av arbetare i fattiga länder. Det finns en enorm reservareme av arbetslösa, officielt bara drygt 200 miljoner, men i relaiteten betydlig fler då hundratals andra miljoner är deltidsarbetande etc.
Är detta humant? Vill vi ha en sådan värld? Framför ett mänskligt, demokratiskt ekonomiskt system i världen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *